bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

Bedrijfsportret

Geschiedenis van de boomgaard
Boomgaard BokhovenOp zoek naar een nieuwe uitdaging naast mijn baan als leraar aan een agrarische school ben ik in 1989 begonnen met het opkweken van appelbomen, met als doel een eigen, biologische boomgaard. De keuze voor biologisch was vanzelfsprekend: beter voor mens en milieu en teelttechnisch een grotere uitdaging. In 1991 kochten we 5 ½ ha grond in Bokhoven en in mei van dat jaar plantten we de bomen.
Een jaar later haalden we de eerste bescheiden oogst binnen.

Biologische teelt
Biologische producten worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en bevatten geen chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren. Deze normen gelden in de hele  Europese Unie. Biologische producten worden gecontroleerd door Skal, de door de Nederlandse overheid aangewezen EKO-keurmerk Skalcontroleorganisatie. De biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Dit keurmerk geeft de consument de garantie dat het product voldoet aan de strenge eisen van de biologische landbouwmethode. Ook wij hebben dit keurmerk.

In de biologische teelt wordt, meer dan in de gangbare teelt, vertrouwd op de veerkracht van het gehele eco-systeem. Natuurlijke vijanden ruimen insecten op die het gewas aantasten.  Biologische telers proberen de omstandigheden voor die natuurlijke vijanden zo gunstig mogelijk te maken. Soms lukt deze strategie verbazingwekkend goed, soms minder en soms helemaal niet. Zo eten lieveheersbeestjes, zweefvlieglarven, gaasvlieglarven en oorwurmen uiteindelijk de bladluizen op die de bomen aantasten. Maar omdat deze natuurlijke vijanden pas sterk uitbreiden door het grote voedselaanbod (bladluizen), hebben de luizen vaak al de nodige schade aangericht.
Soms zal de teler een bespuiting met een hulpstof moeten uitvoeren om de schade binnen de perken te houden. Binnen de biologische teelt is de toepassing van delfstoffen en plantenextracten toegestaan.
De bespuitingen worden vooral uitgevoerd tegen schimmels, zoals appelschurft en meeldauw.
Tegenwoordig plant men in de biologische teelt nieuwe appelrassen aan die veel minder gevoelig zijn voor deze ziekten.

De oogst
In de maanden september en oktober vindt de oogst plaats. We beginnen met het herfstras Alkmene, vervolgens Elstar en tenslotte Jonagold. We plukken de appels 'op kleur'. Dit betekent dat alleen de appels die voldoende rood gekleurd zijn geoogst worden. De resterende appels kleuren nog bij en oogsten we in een van de latere plukrondes. Bijkomend voordeel is dat de appels ook echt op smaak zijn als ze geoogst worden. Daarnaast draagt ook de spaarzame bemesting in de biologische teelt zeker bij aan de uitstekende smaak van de appel.
Gedurende de oogst leveren we een dagvers product direct aan consumenten. BiofruitAppelsap van eigen bedrijf is het hele jaar verkrijgbaar. Vanaf de start van het bedrijf zetten we de oogst coöperatief af. In de beginjaren als biologische divisie van de veiling en vanaf 1998 in de afzetcombinatie 'Biofruit'. Dit is een samenwerkingsverband van zes biologische fruittelers uit Midden- en Zuid-Nederland . Het fruit wordt centraal gesorteerd om zodoende een uniforme kwaliteit te waarborgen. De 'Biofruit-telers' bezoeken geregeld elkaars bedrijf en wisselen teelttechnische informatie uit.
 

home

Home | Contact