Werkkalender Henri's werkkalender
Elk seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en
rond Boomgaard Bokhoven. Zomer -Herfst 2014 De productie in 2014 was goed. De kwaliteit van het
fruit daarentegen liet wat te wensen over. Meer dan normaal was
er dit jaar sprake van verruwing van de appels. Gedurende 40
dagen na de bloei is het jonge vruchtje erg gevoelig voor
verruwing. In deze periode delen de cellen zich intensief,
terwijl daarna, tot de oogst, de gevormde cellen vooral in
grootte toenemen. Dit jaar waren de verschillen tussen dag-
en nachttemperatuur in de celdelingsfase erg groot; soms wel tot
een verschil van 20 graden. Omdat het vruchtje vooral 's-nachts
groeit treden er spanningen op in de schil en dat leidt tot
kleine scheurtjes. Dit uit zich later bij het verder uitgroeien
van de vrucht tot ruwe plekken op de schil. Verruwing is een
uiterlijk kwaliteitsgebrek en heeft geen enkele negatieve
invloed op de smaak. Integendeel zelfs. We hebben enkele jaren
terug eens een Franse stagiaire gehad waarvan de ouders een
fruitteeltbedrijf hadden en die een gedeelte van hun fruit
verkochten op markten in de buurt. Hij vertelde ons dat mensen
daar zelfs vroegen om de meest verruwde appels uit de partij,
omdat deze meer smaak zouden hebben! Een appelras als Reinette
grise du Canada dat over zijn hele oppervlak een egaal
bruingrijze verruwing vertoont wordt in Frankrijk nog steeds op
beperkte schaal verbouwd. Blijkbaar is daar meer ruimte voor
afwijkingen van de standdaardnorm glad en glanzend. Om het
verhaal toch positief te eindigen: we hebben als biologische
telers in ieder geval geen last gehad van de Russische boycot.