bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

Werkkalender

Henri's werkkalender
Elk seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Zomer -Herfst 2014
De productie in 2014 was goed. De kwaliteit van het fruit daarentegen liet wat te wensen over. Meer dan normaal was er dit jaar sprake van verruwing van de appels. Gedurende 40 dagen na de bloei is het jonge vruchtje erg gevoelig voor verruwing. In deze periode delen de cellen zich intensief, terwijl daarna, tot de oogst, de gevormde cellen vooral in grootte toenemen.
Dit jaar waren de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur in de celdelingsfase erg groot; soms wel tot een verschil van 20 graden. Omdat het vruchtje vooral 's-nachts groeit treden er spanningen op in de schil en dat leidt tot kleine scheurtjes. Dit uit zich later bij het verder uitgroeien van de vrucht tot ruwe plekken op de schil.
Verruwing is een uiterlijk kwaliteitsgebrek en heeft geen enkele negatieve invloed op de smaak. Integendeel zelfs. We hebben enkele jaren terug eens een Franse stagiaire gehad waarvan de ouders een fruitteeltbedrijf hadden en die een gedeelte van hun fruit verkochten op markten in de buurt. Hij vertelde ons dat mensen daar zelfs vroegen om de meest verruwde appels uit de partij, omdat deze meer smaak zouden hebben! Een appelras als Reinette grise du Canada dat over zijn hele oppervlak een egaal bruingrijze verruwing vertoont wordt in Frankrijk nog steeds op beperkte schaal verbouwd. Blijkbaar is daar meer ruimte voor afwijkingen van de standdaardnorm glad en glanzend.
Om het verhaal toch positief te eindigen: we hebben als biologische telers in ieder geval geen last gehad van de Russische boycot.

Voorgaande maanden

home

Home | Contact