bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand of seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Winter 2007-2008

In december zijn we begonnen met het rooien van bomen. We gaan bijna 2 ha van de totale aanplant in 2 jaar vervangen. Een  reden hiervoor is o.a. een betere spreiding van arbeid.
Het betreft dat gedeelte van het perceel waar de groeikracht het sterkst is en de verhouding tussen groei en vruchtbaarheid te sterk is doorgeschoten richting groei. Bestaande rassen worden vervangen door Santana, een schurftresistent ras en rode Pinova die een stuk minder gevoelig is voor schurft dan Elstar en Jonagold. De rode Pinova dient ook als buffer tussen het oude niet-schurftresistente blok en de nieuwe aanplant Santana. De Santana is een frisse appel met een stevige beet en de rode Pinova is een wat zoete appel.
Het rooien is een heel karwei. Allereerst zijn de takken afgeknipt of afgezaagd en de palen verwijderd. Daarna werden de bomen omgeduwd en waar dat niet lukte met de tractor omgetrokken. Vervolgens afvoeren en stapelen. In februari is de strook waar straks de bomen komen te staan (boomstrook) gespit. Gelukkig brak daarna een vorstperiode aan, waardoor de grond goed doorgevroren is en de structuur van de bovengrond mooi rul is geworden.
En naast deze extra werkzaamheden  zijn we natuurlijk ook gewoon bezig met snoeien.

Maandoverzicht
Bekijk ook de bijbehorende foto's of vorige afleveringen uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden
Winter 2007-2008
 

home


Home | Contact