bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elk seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Voorjaar 2013
Dit voorjaar is het heel lang koud geweest. De bloeiperiode begon pas begin mei met vier goede bloeidagen en ging vervolgens nog lange tijd door, maar de omstandigheden voor de vruchtzetting waren slecht; te koud en te nat.
Nu, half juni, is de rui in volle gang. De boom laat het teveel aan vruchten vallen en je ziet nu dat de grotere vruchten, die tijdens de vier goede bloeidagen begin mei zijn bestoven, over blijven. Gezien het grote aantal bloemknoppen (zie winter) pakt de matige bloei en de sterke rui van dit jaar waarschijnlijk nog niet zo slecht uit.
Wat het aantal appels, met name in de Elstar verder reduceerde was de meer dan normale zaagwespaantasting dit voorjaar. We zullen zien hoe het uiteindelijk uitpakt.
Een novum dit jaar in de boomgaard is het bijenhuis. Hierin kunnen de zgn. metselbijen hun eitjes leggen, waarna ze iedere broedkamer "dichtmetselen" met klei. Metselbijen zijn bijen die niet in een volk leven zoals de honingbijen, maar ze dragen wel bij aan de bestuiving van de appels. Het experiment met de metselbijen doe ik uit interesse en niet uit noodzaak, want al enkele jaren plaatst een imker uit de buurt zijn bijenvolken in de boomgaard. Honingbijen vliegen wel wat minder frequent dan metselbijen en hommels, maar het zijn er wel veel meer.

Maandoverzicht
Bekijk ook vorige afleveringen en foto's uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden

 

home


Home | Contact