bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

April 2006

Wat hebben we een ontzettend laat voorjaar! Maar dat heeft ook z'n voordelen, want ik heb nu langer de tijd om de wintersnoei af te maken. Belangstellenden vragen wel eens tot wanneer je mag snoeien. Eigenlijk kun je jaarrond snoeien, maar het voordeel van snoeien in de winter en het vroege voorjaar is dat je zonder blad aan de boom de opbouw van de boom beter kunt beoordelen.

Dit is een drukke tijd. Naast het afwerken van de snoei moet er bemest worden. Dat doen we met vinasse, een bijproduct uit de suikerindustrie, dat vooral kalium en stikstof bevat. Deze meststof geven we in het voorjaar en in het najaar.
Verder voeren we bij het verschijnen van de eerste groene delen de eerste bespuitingen uit tegen schurft. Jazeker, ook in de biologische fruitteelt wordt gespoten, maar alleen met delfstoffen en plantenextracten. De rassen die wij telen, Elstar, Jonagold en in mindere mate Alkmene, zijn erg gevoelig voor schurft, dus zonder bespuitingen is de teelt niet mogelijk, want ook de consument van biologische producten wil een appel zonder schurftplekken.
Tot slot heb ik begin april de beregeningsinstallatie gebruiksklaar gemaakt. Beregening in dit stadium is noodzakelijk om bij nachtvorst schade aan de bloem te voorkomen.
Volgende maand meer over nachtvorstberegening.

Maandoverzicht
Bekijk ook de bijbehorende foto's of vorige afleveringen uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden
 

home


Home | Contact