bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Augustus 2006

Deze maand staan de werkzaamheden in het teken van de voorbereiding op de oogst.
Om de kleuring van de appels te bevorderen zijn we druk bezig met de zomersnoei. Door direct zonlicht in dit stadium van de rijping kleuren de appels mooi rood. We snoeien daarom de eenjarige scheuten, die langer zijn dan snoeischaar-lengte, weg. Dit kunnen steile scheuten zijn, die "ontsnapt" zijn bij het scheuten-trekken (zie juli), of lange scheuten aan een cluster met appels. Kleuring is dit jaar zo mogelijk nog belangrijker dan andere jaren, omdat er veel verruwing is. Een rode blos maskeert de verruwing van de schil, welke vooral onder in de boom voorkomt.
Verder hebben we een nieuwe maaier met zwenkende schijven aangeschaft waarmee we ook onder en tussen de bomen kunnen maaien. Voorheen schoffelden we onder en tussen de bomen met verschillende schoffelmachines. Schoffelen van onkruid, en in het bijzonder gras, is dan noodzakelijk omdat de jonge bomen zelf alle vocht en voedingsstoffen nodig hebben voor hun groei.
Maar nu de bomen ouder zijn en diep wortelen is het voldoende om te maaien. Bovendien geeft maaien minder rot door opspattende grond en een (iets) betere kleuring door krapte in het aanbod van voedingsstoffen.

Maandoverzicht
Bekijk ook de bijbehorende foto's of vorige afleveringen uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden
 

home


Home | Contact