bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Februari 2006
De belangrijkste reden voor de snoei bij Elstar is om een open boom te krijgen, zodat de appels beter op kleur kunnen komen. Van de appel moet minimaal 30% van het oppervlak gekleurd zijn om deze te kunnen verkopen als handappel.

Omdat iedere knip een groeireactie geeft is het belangrijk om deze reactie zo goed mogelijk in te schatten. Als de groeikracht van de bomen op het perceel groot is, is het zaak zo weinig mogelijk groeireactie op te roepen. Anderzijds moet bij (te) geringe groeikracht soms 'prikkelend' gesnoeid worden om een groeireactie op te wekken, want de boom moet voldoende blad hebben om de appels te doen groeien.
In onze boomgaard is de groei fors, dus ik wil zo weinig mogelijk groeireactie. Dit bereik ik door steile, dikke takken in zijn geheel weg te snoeien. De steile scheuten die dan nog op de stam rond de snoeiwond komen zijn in de zomer - voordat ze verhout - zijn, gemakkelijk weg te breken.
Elstar is een ras dat de neiging heeft helemaal dicht te groeien in de zomer. Groeiremming is daarom ook effectiever dan het wegknippen van de groei. Een van de mogelijkheden daartoe is wortelsnoei. Daarover volgende maand meer.

 

home


Home | Contact