bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

Werkkalender

Henri's werkkalender
Elk seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Herfst 2013
Zo'n late oogst als dit jaar heb ik in ruim 20 jaar als fruitteler nog niet meegemaakt.
Pas 11 september zijn we met de pluk van ons vroegste appelras, de Santana, begonnen. Dit moet toch samenhangen met de extreem late gewasontwikkeling door de kou in het voorjaar en die achterstand is dus niet meer ingehaald.
Zoals iedereen wel weet is de lekkerste appel een voldoende rijpe appel, zo van de boom geplukt. Knapperig, sappig en zoet zijn kwalificaties die me te binnen schieten. Gedurende de rijping van de appel wordt zetmeel omgezet in suikers en wordt de appel geleidelijk minder hard. Bij de zogenaamde bicolore rassen is verder de rode blos een belangrijk kwaliteitskenmerk. Deze blos komt tot stand aan de boom in het laatste stadium van de rijping onder invloed van direct zonlicht. En...vooral koude nachten helpen daarbij.
Na de pluk stopt de kleuring, maar gaat de rijping door. De appel is een levend product, waarvan de vitaliteit langzaam afneemt richting consumptie.
De bewaarrassen worden vr de optimale rijpheid geplukt en de bewaarcondities in de koelcel(temperatuur, zuurstof en koolzuurgehalte) worden zo gekozen dat de "afleving" vertraagd wordt. De appel wordt a.h.w. in coma gehouden. De fruitteler wil enerzijds liefst zo vroeg mogelijk plukken voor een goede bewaring, maar moet soms wachten op voldoende kleur. Dit is maar een van de vele dillemma's in het fruittelerbestaan.

Maandoverzicht
Bekijk ook vorige afleveringen en foto's uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden

home

Home | Contact