bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand of seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Herfst 2012 - winter 2013
Na een onderbreking van bijna 2 jaar een nieuwe start. Voortaan elk seizoen weer een bericht.

De oogst van 2010 was zoals gemeld relatief klein, die van 2011 zeer goed en afgelopen jaar (2012) weer minder. Dit illustreert een probleem in de biologische appelteelt, namelijk de beurtjarigheid.
Het reguleren van de vruchtdracht is moeilijk. Chemisch dunnen doen we niet en handdunnen gebeurt meestal te laat om de vruchtdracht in het volgend jaar te kunnen beÔnvloeden. Een en ander geldt met name voor een beurtjaargevoelig ras als de Elstar.
Er bestaat wel een methode om het handdunnen de mechaniseren, namelijk met de "zweepjesmachine". Hierbij worden met ronddraaiende draden bloemclusters van de boom geslagen. Een tiental jaren geleden hebben we daarmee al een proef uitgevoerd op het bedrijf, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan deze methode:
- bij veel hangend zijhout slaan de draden om de takken, met ongewenste takbreuk als gevolg
- vooral de buitenkant van de boom wordt gedund, terwijl daar later de mooiste appels hangen
- er wordt nogal wat blad afgeslagen, wat later weer leidt tot ongewenste hergroei van blad.
Vooralsnog is de strategie die we volgen om de beurtjaargevoeligheid te dempen het snoeien met forsere ingrepen na een beurtjaar. Dus ook deze winter is het devies bij de wintersnoei "Bij twijfel eraf!".

Vermeldenswaard is ook dat we afgelopen zomer de grasstroken in de oude aanplant hebben laten renoveren. Hierbij is grond van dichtbij de boom verplaatst naar het midden van de grasstrook, want na ruim 20 jaar rijden op deze stroken, soms onder extreme omstandigheden, waren er plaatselijk flinke sporen ontstaan (zie ook foto's Water in de boomgaard). De oogstperiode was gelukkig niet zo nat dat het werk weer teniet werd gedaan en op dit moment (januari) ligt de grasstrook er weer puik bij. Hij ligt weer "rond" zodat het regenwater ook zijdelings wordt afgevoerd.

Deze winter ook weer volop leven in de boomgaard. Heel veel kramsvogels die de niet-geplukte appels aanpikken.
De reeŽn zoeken in de sneeuwperiode beschutting in de boomgaard. Helaas gaat dit ook samen met vreetschade aan de knoppen van de bomen.
Verder heb ik alweer een koppel torenvalken gesignaleerd die de valkenkast aan het inrichten zijn voor het komende broedseizoen.
De natuur heeft zijn loop.

Maandoverzicht
Bekijk ook vorige afleveringen en foto's uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden

 

home


Home | Contact