bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Juli 2007

Ook dit jaar hebben we weer een Franse stagiaire. Ze heet Héléne en volgt een leerwerktraject. Enkele dagen per week naar school in Angers en daarnaast werken bij een bedrijf dat landbouwkundig onderzoek (vaak op proefveldjes) uitvoert.
Het werk op ons bedrijf bestaat deze maand vooral uit "scheuten trekken". Hierbij worden de waterloten (steile eenjarige scheuten) met de hand uitgebroken. Omdat deze scheuten nog niet verhout zijn kan dat sneller met de hand dan ze af te knippen. De boom wordt hierdoor opener zodat de belichting en daardoor de kleuring van de appels en de vorming van nieuwe, sterke bloemknoppen beter wordt.
Een dieptepunt deze maand was dinsdag 10 juli. Om half twee 's-middags viel er een gigantische hagelbui  van een kwartier met stenen zo groot als kleine knikkers. Over het hele perceel is hierdoor zware schade en dat betekent dat we dit jaar  meer appels voor verwerking (sap en moes) zullen plukken dan handappels. Naast een flink lagere opbrengst brengt het ook meer werk met zich mee. Zo hebben we een extra rondje gemaakt om de meest beschadigde appels, die vaak al aan het rotten waren, er uit te plukken. Bij de oogst die naar verwachting dit jaar heel vroeg zal beginnen, zullen we ook veel extra werk hebben, maar daarover volgende maand meer.
 

Maandoverzicht
Bekijk ook de bijbehorende foto's of vorige afleveringen uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden

 

home


Home | Contact