bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

Werkkalender


Henri's werkkalender
Elke maand vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.
 

Maart 2006

Deze week (half maart) gaan we wortelsnoeien. Dit gebeurt door de loonwerker met een rupstrekker. Tot voor enkele jaren geleden voerde ik het zelf uit met twee gewone trekkers, maar de overbrenging van de trekkracht op de grond is veel beter met een rupstrekker.

Het eigenlijke snoeien gebeurt met ‘ronde messen’, die eigenlijk niet rond zijn, maar L-vormig. Het liggende streepje van de messen die ik gebruik is 40 cm., zodat je wat verder van de paal kunt afblijven. Op deze manier wordt er meer oppervlakkig wortelvolume gespaard, terwijl de punt van het mes op enkele centimeters van de paal de wortels doorsnijdt. Verder snoei ik om de andere rij, zodat er steeds éénzijdig gesnoeid wordt. Deze rigoureuze vorm van wortelsnoeien is nodig op mijn perceel, om de boom te dwingen om meer van zijn voedingsstoffen te investeren in bloemknoppen en minder in groei (nieuw hout). Feitelijk is dus de onderstam iets te snel groeiend, maar ja, deze staat er nu eenmaal.

Mensen vragen wel eens of dit wortelsnoeien te vergelijken is met de normale snoei. Bij normale snoei verwijder je overtollig hout, maar roep je ook weer groei op, op de snoeiwonden. Bij wortelsnoei doe je ook iets aan de oorzaak. Op termijn houd je dan een rustiger, groeiende boom over.

Maandoverzicht
Bekijk ook de bijbehorende foto's of vorige afleveringen uit de werkkalender van Henri.
Foto's van het snoeien
Voorgaande maanden
 

home


Home | Contact