bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Mei 2006

Zoals vorige maand beloofd wat meer over nachtvorstberegening. Al is het wat als mosterd na de maaltijd, want voor dit jaar is het nachtvorstgevaar geweken. De kans daarop is globaal aanwezig tot   de IJsheiligen (11 tot 15 mei), maar vorig jaar was er nog schade aan de jonge vruchten in de nacht van 17 op 18 mei; vooral aan de buitenkant van de boom beneden 1.50 m hoogte. Het principe van nachtvorstberegening is dat de temperatuur van aangroeiend ijs niet beneden 0 graden zakt. Er moet dan wel voldoende wateraanvoer zijn.

We hebben dit jaar een korte felle bloei gehad die laat inzette. Ongeveer 7 mei viel de volle bloei en één week later was de bloei alweer voorbij. Het weer was uitstekend voor een goede zetting van de vruchten; droog en warm. Bestuiving bij de appel vindt plaats door de wind en door insecten, vooral bijen. Vooral in slechte bloei-jaren zijn insecten belangrijk om in de korte periode dat bestuiving kan plaatsvinden 'bij te springen". Dit jaar hebben we geen bijenvolk op het perceel zelf gehad. Er vliegen wat bijen van imkers uit de buurt (actieradius ongeveer 3 km) en daarnaast nog wat wilde bijen, die prachtige namen hebben zoals metselbijen en behangersbijen. Dit geeft al aan dat het om nijvere beestjes gaat!
De appelrassen zijn zo gekozen en gegroepeerd op het perceel dat er een optimale bestuiving plaatsvindt. Kruisbestuiving is effectiever dan zelfbestuiving. Alkmene is een uitstekend bestuiversras, dat vroeg en massaal bloeit en ze staan verspreid tussen de Elstar. De Jonagold wordt vooral bestoven door de Elstar en omdat bij toenemende afstand tussen de bomen de effectiviteit van de bestuiving afneemt, staan de Jonagold in blokken van vier rijen.

Maandoverzicht
Bekijk ook de bijbehorende foto's of vorige afleveringen uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden
 

home


Home | Contact