bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand of seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Voorjaar 2009

Dit voorjaar hadden we een korte felle bloei door de hoge temperaturen in april. Nachtvorst is in die periode niet voorgekomen, dus geen nachtelijke beregening. De vruchtzetting was daardoor erg goed; te goed eigenlijk gezien de vele bloemknoppen. Daarom waren de bijenvolken dit jaar ook niet echt nodig. Maar ik hecht aan een goede relatie met de imker uit de buurt en volgend jaar heb ik de bijen misschien hard nodig. De aanplant van vorig jaar, Santana en Pinova, geeft dit jaar de eerste appels (ongeveer 2 kg per boom).
In mei hebben we de volgende lichting Santana van 2500 bomen geplant. Ook dit jaar is dat weer gebeurd vanuit de koeling. De bomen zijn dan in rust, maar door de hoge temperaturen gaat de ontwikkeling zeer snel. Omdat ze nog geen nieuwe wortels hebben gevormd is het de kunst om ze middels beregenen aan de praat te houden.
Dit jaar is wat betreft ziekten schurft een probleem en wat wat betreft plagen de aantasting door de appelzaagwesp. De wespen leggen een eitje in de bloembodem waar later een larve uitkomt die schade aanbrengt aan de dan nog kleine appel. Om een indruk te krijgen van de hoeveelheid zaagwespen hang ik een witte plakval op (zie foto's  voorjaar 2009). De wesp raakt in de ban van deze "reuzebloem" en plakt vervolgens vast.
Inmiddels zijn we alweer in de zomer en zijn we samen met onze Franse stagiaire en enkele scholieren en studenten aan het "scheuten trekken" in de Elstar. We verwijderen daarbij de steile, niet-productieve 1-jarige scheuten, zodat er meer lucht en licht in de bomen komt.

Maandoverzicht
Bekijk ook vorige afleveringen en foto's uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden
Voorjaar 2009
 

home


Home | Contact