bedrijfsportret
Bedrijfsportret
werkkalender
Werkkalender
excursies
Excursies
fotoboek
Fotoboek
route
Route
nieuws
Nieuws

WerkkalenderHenri's werkkalender
Elke maand of seizoen vertelt Henri Albers over zijn werkzaamheden in en rond Boomgaard Bokhoven.

Winter 2008 - 2009

In december hebben we weer een gedeelte Elstar, Alkmene en Jonagold gerooid om in het voorjaar nieuwe Santana te planten (zie ook winter 2007-2008).
In de vorst- en sneeuwperiode van afgelopen winter hebben we nogal wat wildschade gehad. Naast de gebruikelijke vreterij door hazen hebben dit jaar ook reeŽn zich tegoed gedaan aan de vorig jaar geplante Santana. Ongestoord hebben zij kunnen vreten aan  de uiteinden van de twijgen met bloemknoppen, want in die tijd was er niemand aanwezig. ReeŽn zijn erg schuw, dus als er leven is in de boomgaard zijn ze snel weer weg. Op een gegeven moment was er ťťn ree die er afwijkend uitzag. Deze was witter en veel minder schuw. Het was dan ook geen ree, maar een jong damhert  waarschijnlijk  ontsnapt uit een park. Maar na een paar dagen zag ik hem niet meer terug.
In januari ben ik begonnen met het snoeien van de bestaande, oude aanplant. Vanwege de geringe oogst van 2008 zijn er dit jaar vooral bij de Elstar veel knoppen. Daarom moet ik flink snoeien en maak ik de koppen goed smal en verwijder te zwaar hout lager in de boom. Resultaat is een open en evenwichtiger gevormde boom. Door het open karakter zal de belichting beter zijn en dat zorgt weer voor een betere kleuring. De snoei van de Elstar voer ik uit in 2 fasen. Eerst met de zaag langs de bomen om de koppen smal te maken en daarna snoei ik met de schaar overbodig fijn hout weg.
Jonagold en Alkmene vergen een aangepaste snoei. Zo laat ik bij de Jonagold wat meer hout zitten om toch voldoende appels aan de boom te krijgen. Op deze manier wordt de vruchtmaat van dit grootvruchtige ras wat gedrukt (te grote appels leveren minder op).
Alkmene gaat, naarmate de boom ouder wordt, steeds rustiger groeien en wordt nog vruchtbaarder dan hij al was. Veelal snoei ik hier de bloemknoppen aan de onderkant van de takken weg, omdat deze te slecht belicht worden en de appels later dus minder kleuren. Maar het is vooral een vruchthout-snoei om voldoende maat bij de overblijvende appels te krijgen bij dit kleinvruchtige ras.

Maandoverzicht
Bekijk ook vorige afleveringen en foto's uit de werkkalender van Henri.
Voorgaande maanden
Planten nieuwe bomen
 

home


Home | Contact